Vaderlands bekendste architecten

Nederland kent een lange traditie op het gebied van architectuur. Achter al deze mooie gebouwen zitten natuurlijk ook grote ontwerpers, de architecten. Nederland kent zo veel goede architecten dat het onmogelijk is ze hier allemaal te vermelden, daarom vind u hieronder een greep uit vaderlands beste architecten met een korte beschrijving en interessante links naar achtergrondinformatie.

C.P. Peters
De Groningse C.P. Peters is zijn hele loopbaan verknocht geweest aan de neogotische stijl. Deze stijl kenmerkt zich door de gotische vormen en vele tierelantijntjes. Deze stijl komt ook vaak terug bij Katholieke kerken. C.P. Peters heeft zich echter voornamelijk bezig gehouden met overheidsgebouwen. Zo ontwierp hij diverse stations en postkantoren. Een bekend gebouw van C.P. Peters is het oude postkantoor in Amsterdam.

Teun Koolhaas
Teun Koolhaas, geboren in 1940, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne architectuur. Een herkenbaar ontwerp wat hij heeft gemaakt is het ontwerp van het F.A.F.C. Wentgebouw. Verder heeft Teun Koolhaas zich veel bezig gehouden met stedelijke inrichting, zo heeft hij samen met anderen het stadsplan van Almere uitgedacht.

Willem Marinus Dudok
Willem Marinus Dudok werd in 1927 benoemd tot gemeentearchitect en daar begon zijn carrière in de architectuur. Hij voelde zich het beste bij de Amsterdamse school en werkt graag met bakstenen. Dit resulteerde in gebouwen met expressieve vormen. Het gebouw waar Willem Marinus Dudok internationaal mee doorbrak was het raadhuis van Hilversum.

Abe Bonnema
De Friese Abe Bonnema ontwierp graag functionele gebouwen. Daarnaast bleef hij het liefst in het Noorden van Nederland, dicht bij zijn geboorteplaats. Het resultaat hiervan is dat de meeste ontwerpen van Abe Bonnema in de provincies Friesland en Groningen te vinden zijn. Het bekendste gebouw wat Bonnema heeft ontworpen vormt hier echter een uitzondering op. Dit is het 4 na hoogste en misschien wel bekendste gebouw van Rotterdam. Dit gebouw is namelijk de Delftse Poort.

Abe Bonnema

Abe Bonnema