Nederlandse architectuurtraditie

Nederland kent een rijk en kleurrijk verleden en dat zie je terug in onze architectuur. Om ons heen staan gebouwen uit meerdere decennia ‘s. Zo heb je de Sint Sint-Servaasbasiliek uit Maastricht met roots uit het jaar 500 en zijn er nog boerderijtjes uit de zestiende eeuw. Allemaal met zorg gerestaureerd en beschermd door mensen met een hart voor cultuur. Ook heeft de gouden eeuw geen windeieren gelegd, denk bijvoorbeeld aan de statige grachtenpanden in Amsterdam of het Rijksmuseum. Helaas is er tijdens de oorlog veel verwoest, wel heeft dit ruimte gegeven voor moderne architectuur. De Skyline van Rotterdam, met haar hoge gebouwen en glimmende ramen, is hier een goed voorbeeld van. Hieronder staan 3 stijlen uit drie verschillende tijdperken beschreven.

Skyline Rotterdam

Skyline Rotterdam

Renaissance in de Nederlanden
De renaissance in de Nederlanden is een stijl die voor het eerst te zien was in de middeleeuwen. De kenmerken van deze stijl waren de gotische vormen uit de middeleeuwen versierd met fraaie details uit de renaissance. Deze stijl bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is het stadhuis van Antwerpen dat is ontworpen door de Nederlander Cornelis Floris de Vriendt in 1564.

Het Eclecticisme
Na de renaissance, in de tijd van de verlichting, werd uit de rationalistische idee├źn het eclecticisme geboren. Het eclecticisme is een stijl waarbij architecten kozen om meerdere stijlen uit voorgaande tijdperken te combineren. Een voorbeeld hiervan is het tramstation in Naaldwijk wat zowel jugendstil als chalet elementen bevat.

Gewild wonen
Gewild wonden is een stijl die is ontwikkeld in 2001. Toekomstige bewoners van een nieuwbouwwijk in Almere mochten zelf meebepalen over hoe hun huis er uit zou moeten zien. De gemeente was benieuwd of dit een positieve invloed zou hebben op de wijk. Het resulteerde in ieder geval in opvallende huizen met een veelal modern design.

Achtergrondinformatie
De AVRO heeft een leuke documentaire gemaakt die in ongeveer een half uur verschillende bouwstijlen toelicht door de eeuwen heen.