Hypotheekaanvragen duiden op herstel woningmarkt

28/08/2014 at 14:07 , ,

Naast het aantal verkochte huizen is ook de hoeveelheid hypotheekaanvragen een goede graadmeter voor de woningmarkt. In juni van dit jaar is opnieuw een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen te zien, wat duidt op een steeds verder aantrekkende woningmarkt.

 

In juni van 2014 werden er bijna 18.000 aanvragen voor een hypotheek ingediend, wat een stijging van 6 procent is ten opzichte van de maand ervoor. Zetten we dit getal tegenover de cijfers van juni vorig jaar, dan is de stijging zelfs 23 procent.

 

Hypotheekrente historisch laag

Naast de langzaam oplevende woningmarkt heeft ook de lage hypotheekrente hier een belangrijk aandeel in. Vooral de rentes voor langere periodes zijn momenteel lager dan ooit. Wie een hypotheek afsluit met een rentevaste periode van twintig jaar, betaalt momenteel minder dan 4  procent rente. Sinds het ontstaan van de crisis is de rente niet meer zo laag geweest.

We moeten teruggaan tot 2006 voor vergelijkbare cijfers wat betreft de hypotheekrente. Concreet betekent een dergelijke rentedaling flink wat minder maandlasten voor woningbezitters. Goed nieuws voor wie nu een huis wil kopen, maar bijvoorbeeld ook voor architecten die door de huizencrisis minder werk hebben. Ook in hun vakgebied wordt er nu een opleving verwacht.

 

Wat betekent dit voor starters?

Een lagere rente maakt het voor starters natuurlijk interessant om nu een hypotheek af te sluiten. Toch zijn er nog altijd wel strenge eisen van de banken voordat een hypotheek afgesloten wordt. Een volledig aflossingsvrije hypotheek is vaak niet meer aantrekkelijk, omdat de rente hiervan niet meer kan worden afgetrokken.

De annuïteiten- en lineaire hypotheken worden daarentegen veel vaker afgesloten. Bij beide vormen wordt de schuld binnen de looptijd afgelost, maar profiteert men minder van de hypotheekrenteaftrek. Starters zullen bij dergelijke hypotheekvormen dus rekening moeten houden met hogere maandlasten, maar weten wel zeker dat ze aan het einde ook daadwerkelijk de schuld zullen hebben afgelost.

starter_huis