Architectonische hoogtepunten

10/05/2013 at 09:56 ,

Architectonische gebouwen kunnen tot ver in de lucht rijken. Zoals eerder al werd vermeld, beschikt onze wereld over een aantal letterlijke architectonische hoogtepunten. Dit zijn dus de hoogste gebouwen van de wereld. Er is een top 5 samengesteld van architectonische hoogtepunten verspreid over de hele wereld:

1. Burj Khalifa, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, 828 meter

2. Abraj Al Bait-tower, Mekka, Saoedi-Arabie, 601 meter

3. Taipei 101, Taipei, Taiwan, 508 meter

4. Shanghai World Financial Center,m Shanghai, China, 492 meter

5. International Commerce Centre, Hongkong, China, 484 meter

BurjDubaiHeight.svg

Vergelijking hoge gebouwen wereldwijd

Opvallende dingen aan het lijstje is dat alle gebouwen in Azi├ź of het Midden Oosten staan. Dit is te verklaren door het feit dat de Aziaten graag tegen Europa en America opboksen. Dit lukt ook aardig als je deze gebouwen bekijkt met de hoogste gebouwen van bijvoorbeeld America. De Burj Khalifa is bijna twee keer zo groot als de grootste toren van Amerika, deze is namelijk (slechts) 442 meter.

Dat er veel hoge torens in het Midden Oosten staan komt voornamelijk door de rijke olie sjeiks. Deze mannen ontlenen veel status aan een hoge toren en daarom financieren ze graag mee bij dit soort projecten.

Een ander opvallend iets is dat alle torens deze eeuw zijn gebouwd, dit komt doordat de technieken in de bouwwereld steeds verbeteren en er nu op technisch vlak dus weer meer mogelijk is dan tien jaar geleden. Vier van de vijf hoogste torens zijn zelfs allemaal na 2010 opgeleverd. De verwachting is dus dan ook dat de gebouwen in de toekomst nog hoger zullen worden.